9 vecí, ktoré oslabujú imunitný systém

9 vecí, ktoré oslabujú imunitný systém

09.02.2024

Vo svetle pandémie sa zdravie imunitného systému dostalo do popredia mysle všetkých ľudí. Každý chce vedieť: „Ako môžem udržiavať silný imunitný systém, ktorý bude menej náchylný na infekciu?

Náš imunitný systém je pradávny a úžasne zložitý systém - konštruovaný tak, aby udržoval naše telá funkčné po celú dobu a zvládal výzvy, ktoré predstavujú cudzí útočníci. Náš moderný, pohodlne naložený svet však pre našu hlavnú líniu obrany predstavil množstvo nových výziev.

Tu je 9 bežne sa vyskytujúcich narušiteľov imunity. Držať sa ďalej od nich môže byť dobrá rada. Zaistíte si tak to, že váš imunitný systém bude mať všetky zdroje, ktoré potrebuje na vašu ochranu.

1. Stres, úzkosť, panika

Keď sme v strese, naše telá hovoria nervovým systémom a stresovým hormónom, že je čas konať. Náš hypotalamus informuje nadobličky, aby produkovali viac hormónov, adrenalín a tiež kortizol a uvoľňovali ich do krvného riečišťa. Pokusy, kde je adrenalín podávaný intravenózne, ukazujú, že znižuje množstvo horčíka aj vápnika, draslíka a sodíka. To dokazuje, že keď ste v stresovom stave a vyplavujete adrenalín, spaľujete aj horčík.

2. Nedostatočný spánok

Podľa National Sleep Foundation vám viac spánku pravdepodobne nepomôže vyhnúť sa chorobe, chýbajúce hodiny spánku však môžu oslabiť váš imunitný systém, čím budete viac náchylní na infekciu.

3. Prerastanie kvasiniek Candida

Prerastanie kvasiniek je hlavnou príčinou, ktorá potláča imunitu, pretože kvasinky produkujú 178 rôznych kvasinkových toxínov, ktoré musia byť po uvoľnení z tela odstránené. Celý systém, ktorým telo vylučuje kvasinkové toxíny, spotrebúva živiny a odoberá energiu iným funkciám tela, najmä imunitnému systému.

Začnite tým, že odstránite potraviny, ktoré živia kvasinky (napr. ovocie s vysokým obsahom cukru, cukor, zrná obsahujúce lepok, kofeín).

4. Rýchle občerstvenie a nezdravé jedlo

Podľa prieskumu z Nemecka imunitný systém reaguje podobne ako na bakteriálnu infekciu na stravu z rýchleho občerstvenia s vysokým obsahom tukov a kalórií. A táto hyperreaktivita môže pretrvávať dlho po prechode na zdravú stravu. Preto čím skôr sú tieto potraviny vylúčené, tým lepšie.

5. Potraviny obsahujúce MSG (glutamát sodný)

Výskum ukazuje, že konzumácia potravín obsahujúcich MSG môže spôsobiť nežiaduce zmeny vo vašom týmuse a slezine, ktoré sú kľúčovými hráčmi vo vašej imunitnej funkcii. (Ako váš týmus, tak vaša slezina vytvárajú lymfocyty, ktoré odstraňujú cudzích útočníkov; vaša slezina tiež vytvára protilátky, ktoré vám pomáhajú udržiavať zdravie.)

6. Limonády

Chemikálie v nealkoholických nápojoch môžu pôsobiť na črevné baktérie. To je problematické, pretože medzi imunitným systémom tela a baktériami v čreve je mnoho interakcií.

Nedávna štúdia skúmajúca vplyv limonád na črevné baktérie zistila, že ich konzumácia môže spôsobiť poškodenie mikrobiomu. Tráviaci a črevný trakt je naplnený dobrými baktériami, ktoré udržujú telo zdravé.

7. Prehnaný príjem kofeínu

Keď je kofeín konzumovaný s mierou, až do množstva 400 mg kofeínu (zhruba 3 - 4 šálky varenej kávy), môže mať niektoré pozitívne účinky na zápal a antioxidanty v káve môžu dokonca pomôcť predchádzať niektorým rakovinám, srdcovým ochoreniam, cukrovke, osteoporóze a neurologickým ochoreniam .

Príliš veľa kofeínu však môže znížiť schopnosť nášho imunitného systému bojovať s infekciami a odstrániť poškodené alebo abnormálne bunky. Štúdie tiež ukazujú, že ženy a muži, ktorí pijú veľké množstvo kofeínu, uvoľňujú vyššie hladiny kortizolu, stresového hormónu, v reakcii na fyzický a duševný stres.

8. Fajčenie

Fajčenie potláča imunitné bunky. Cigaretový dym obsahuje viac ako 4 000 toxínov, z ktorých väčšina môže dráždiť alebo zabíjať bunky v tele. Fajčenie mení počet rôznych imunitných buniek a zhoršuje fungovanie ostatných. Môže dokonca obrátiť imunitný systém proti vlastným bunkám tela.

V dôsledku týchto zmien fajčiarov častejšie postihuje niekoľko typov infekčných chorôb, vrátane infekcií dýchacích ciest, chrípky, a dokonca aj ochorenie ďasien. Keď fajčiari prestanú fajčiť, ich imunita sa začne zlepšovať do 30 dní.

9. Alkohol

Existuje významný dôkaz, že alkohol narúša funkciu imunitného systému. Tieto narušenia môžu narušiť schopnosť tela brániť sa pred infekciou.

Alkohol mení počet a relatívnu hojnosť mikróbov v črevnom mikrobiome, čo je rozsiahla komunita mikroorganizmov v čreve, ktorá napomáha normálnej funkcii čriev. Tieto organizmy ovplyvňujú zrenie a funkciu imunitného systému. Alkohol narúša komunikáciu medzi týmito organizmami a črevným imunitným systémom.

Výrobky v kategórii Imunita a trávenie, Stres a spánok.



Späť na zoznam článkov